Kadhai Paneer – Tomaattinen kotijuusto-kasviswokki Intiasta

Intialaisen kokkaussession (ks. edellinen postaus, Dahi batata puri) tuloksena pääruuaksi syntyi Kadhai Paneeria. Se on tomaatilla höystettyä kasviswokkia, jossa mehevänmuheva intialainen kotijuusto (paneer) pääsee oikeuksiinsa. Suomalaisen suuhun ruoka on mukavan pehmeän mausteinen (vaikka saahan siitä aina toki tulistakin tehtyä).

Intialainen ystäväni R kertoi ruuan tomaattipohjaisuuden viittaavan alkuperältään tavallisesti Pohjois-Intiaan. Sen sijaan intialaisessa keittiössä kautta linjan kiinnitetään aina huomiota huolelliseen maustamiseen. Itse asiassa koko ruuanlaitto aloitetaan usein sillä, että mausteita kuullotellaan kuumalla pannulla ja aromit herätellään voimiinsa. Suomessahan mausteet lisätään usein melkeinpä viimeisinä… Määrällisesti mausteita käytetään myös huomattavasti enemmän. R ei mitannut mausteiden määrää niinkään teelusikoissa tai muissa mitoissa, vaan selitti, että pyrkii yleensä ripottelemaan jotakin maustetta sen verran, että se peittää kevyesti koko sen seoksen pinnan, johon maustetta lisätään. R huomioi myös aina ruuan värikkyyden ja esteettisyyden. On tärkeää, että raaka-aineet valitaan myös ruuan ulkonäköä, erityisesti värikylläisyyttä ajatellen. Intialaisille tärkeä värisymboliikka ulottuu näin myös tarjottavaan ruokaan.

Olen muuten sitä mieltä, että R:n kannattaisi ehdottomasti perustaa oma ruokablogi, jossa avata kaikkia näitä juttuja! ;)

Kadhai paneer neljälle

Tarvitset:

 • Noin 500 g intialaista paneer-kotijuustoa (Aasia-kaupoista, tai valmista se helposti itse, katso Mimosalsan ohje)
 • Puolikas vihreä paprika
 • Puolikas punainen tai oranssi paprika
 • 2 sipulia
 • 2-3 keskikokoista vihreää chiliä
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 4-5 cm pala tuoretta inkivääriä
 • 2 tomaattia
 • 2 rkl tomaattipyreetä
 • n. 1 tl kuivattuja sarviapilan lehtiä pieneksi hienonnettuna (kasuri methi)
 • 1-2 tl chilijauhetta
 • hyppysellinen (n. 1/2 tl) kurkumaa
 • 1/2 tl juustokuminan siemeniä (jeeraa)
 • 1 tl korianterijauhetta
 • noin 2 rkl öljyä tai intialaista gheetä paistamiseen
 • suolaa
 • tuoretta korianteria tarjoiluun

Valmistus:

 1. Hienonna sipulit  ja chilit erittäin hienoksi, lähes tahnaksi (vaikkapa yhtä aikaa tehosekoittimessa). Poista halutessasi chileistä siemenet ja valkoiset osat vähentääksesi hieman tulisuutta. Tai lisää vielä yksi chili saadaksesi lisää potkua :)
 2. Hienonna pieneksi myös valkosipuli ja tuore inkivääri. Inkivääri on kätevä raastaa pieneksi.
 3. Soseuta tuoreet tomaatit esim. tehosekoittimessa.
 4. Pilko paprikat suurehkoiksi palasiksi.
 5. Paloittele paneer-juusto myös suurehkoiksi, muutaman senttimetrin levyisiksi palasiksi.
 6. Hienonna tuoretta korianteria tarjoilua varten.
 7. Kuumenna öljy tai ghee wokkipannussa ja freesaa hienonnettua sipulia ja chiliä muutama minuutti.
 8. Lisää joukkoon chilijauhe, kurkuma, juustokumina, korianterijauhe sekä hienonnettu inkivääri ja valkosipuli. Sekoittele hyvin, ja anna mausteiden kuullottua vielä muutama minuutti ja kasvattaa aromejaan.
 9. Lisää joukkoon tuoretomaattisose sekä tomaattipyre. Anna porista viitisen minuuttia.
 10. Lisää paprikanpalaset. Hienonna joukkoon myös sarviapilan lehdet ja suolaa.
 11. Anna paprikoiden kypsyä wokissa, mutta jätä ne kuitenkin sopivan rapsakoiksi.
 12. Lisää lopuksi paloiteltu paneer-juusto ja anna sen lämmetä wokissa muutaman minuutin. Sekoittele varovasti. Tarkista suola.
 13. Koristele wokki hienonnetulla tuoreella korianterilla.
 14. Tarjoa esimerkiksi juustokuminalla maustetun basmatiriisin ja kotitekoisten intialaisten roti-leipien kanssa.

Huomaa myös toinen Mimosalsassa postattu paneer-ruokalaji Palak Paneer, jonka yhteydessä ohje paneer-juuston valmistukseen itse!

Mimosa
4 kommenttia
 

4 kommenttia postauksessa Kadhai Paneer – Tomaattinen kotijuusto-kasviswokki Intiasta

 1. Anna says:

  Hienon näköistä kadhai paneeria. Resepti vaikuttaa autenttiseltä – tosin yleensä täällä lisätään jeera ja hing öljyyn ja jauhemausteet vasta tomaattimurskan jälkeen. Laakerinlehdet sopivat tähän myös hyvin.

  • Mimosa says:

   Hei, kiva kuulla kommenttia Intiasta! Käyn kollaamassa lisää vinkkejä blogistasi, joka onkin mulle uusi tuttavuus! :) Olisikohan sulla jotain vinkkejä tandooriruokien valmistamiseen (jos sitä jääräpäisesti haluaa yrittää ilman tandooriuunia täällä Suomessa ;P)?

   • Anna says:

    Itse olen valmistanut tandooriruokia grilliuunini ritilällä, mutta ulkogrillikin varmasti sopii varras-tyylisiin ruokiin hyvin. Hyviä ruokia ovat esim. Paneer tikka(juusto-kasvisvarras) ja naan-leipä, blogistani löytyy molempiin ohjeet. :)

 2. […] Katso muuten myös Mimosalsan toinen paneer-juustoruokaohje, tomaattinen Kadhai Paneer! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.