Herkullinen Pulled Pork uunissa

Sikaa on vedetty Suomessa viime aikoina aika ahkerasti, ja Ravintolapäivinäkin se on niittänyt mainetta pop up -kuppiloiden hittituotteena. Vihdoin sain sian tulille itsekin – jenkkityylisten grillaus- tai savustusmahdollisuuksien puutteessa päädyin uuniin. Kattilassakin sitä monet näkyvät keittelevän, mikä voi olla myös mehevä vaihtoehto.

Marinoin ensin possun lapaa yön yli jääkaapissa. Uunissa possun saaminen 93-asteiseksi kesti vajaa 5 tuntia, ja sen jälkeen sitä jäähdyteltiin noin 76-asteiseksi vielä pari tuntia. (Reilusti pidempäänkin voi mennä, mm. lihavalinnasta riippuen!) Odotellessa ehtii keittelemään barbequekastikkeet poikineen – tai tekemään jotain ihan muuta. Pitkästä kokonaisvalmistusajasta huolimatta possu onkin aika vaivaton valmistaa.

Possun valmistuksessa noudattelin aika tarkkaan suosittua Kevin & Amanda’s -blogin ohjetta, mikä osoittautui kelpo valinnaksi.

Pulled porkiin käytetään usein possun lapaa tai etuselkää eli kassleria. Pari kiloa menee kasaan niin, että siitä syö ehkä nelisen ihmistä, ja kahdestaankin sen saa tuhottua pikapikaa.

Possulle tehdään ensin kuivamausteseos, jota hyödynnetään kautta linjan, jonka jälkeen sille keitellään marinadiliemi. Tarjoiluvaiheessa possun kylkeen kuuluu mun mielestä kiinteänä osana myös jokin mieleinen barbequekastike. Itse löysin ihanan Weberin barbequekastikkeen Sitruunaruohosta.

Possu maistuu hyvin tuoreen sämpylän tai vastaavan välissä, ja höysteeksi sopii hyvin mm. kirpakka coleslaw. Pulled pork toimii mainiosti erilaisissä talven rennoissa kekkereissä, pikkujouluista uudenvuoden valvojaisiin.

_____

4-6 syöjälle (ehkä :P)

Tarvitset:

 • noin 2 kilon kimpale possun lapaa tai etuselkää eli kassleria
 • lihalämpömittari
 • (uunilämpömittarikin on hyödyksi)
 • iso minigrip-pussi (2 tai 4 l) tai iso suljettava rasia  marinointia varten

Kuivamausteseokseen:

 • 1 rkl jauhettua juustokuminaa
 • 1 rkl paprikajauhetta
 • 1 rkl chilijauhetta
 • 1 rkl cayennepippuria
 • 1 rkl vastarouhittua mustapippuria
 • 1 rkl suolaa
 • 1 rkl sipulijauhetta
 • 1 rkl valkosipulijauhetta
 • reilu 1 dl (kukkurallinen) ruskeaa sokeria, esim. fariini

Marinadiin

 • 1 dl suolaa
 • 1 dl sokeria
 • 2 l vettä
 • 3 rkl tekemääsi kuivamausteseosta
 • 2 laakerinlehteä

 

Valmistus:

Yleistä aikataulutuksesta: Valmista kuivamausteseos ja marinadi esim. illalla, jotta voit kätevästi marinoida possua yön yli jääkaapissa (marinointiaika mieluiten ainakin 8 tuntia).

 1. Kuivamausteseos ja marinadi: Sekoita kuivamausteseoksen ainekset hyvin keskenään ja sulje se vaikkapa pieneen purkkiin. Kiehauta marinadin ainekset kattilassa niin, että suola ja sokeri sulavat nesteeseen. Jäähdytä marinadiliemi.
 2. Varaa marinoimista varten tiiviiksi suljettava astia (esim. iso  kannellinen rasia) tai iso minigrip-pussi (2-4 l), jonka saa kätevästi ilmatiiviiksi. Laita liha astiaan ja kaada jäähtynyt marinadiliemi lihan päälle. Lihan tulisi peittyä kokonaan. Anna lihan imeä makuja marinadista ainakin sen 8 tuntia, ja käännä liha kertaalleen marinoimisen aikana, jos se on astiassa eikä pussissa.
 3. Paistovalmistelut: Ota marinoitunut liha jääkaapista huoneenlämpöön ainakin puolisen tuntia aikaisemmin. Lämmitä uuni noin 110 asteiseksi. Uunit voivat olla yllättävän epätarkkoja pienemmillä lämpötiloilla paistettaessa, joten tässä kohtaa uunilämpömittari auttaa todellisen lämpötilan selville saamisessa.
 4. Varaa possulle reunallinen paistoastia – nestettä irtoaa ainakin hiukan.
 5. Kuivaa liha nukkaamattomalla paperilla tms, ja hiero lihan pintaan kauttaaltaan kuivamausteseosta. Hiero kunnolla, niin että mausteseos uppoaa lihan syihin, eikä ole enää pois varisevan tuntuista. Mausteseosta saa jäädä jäljelle vielä kypsän lihan maustamista varten – tai jos kaikki menee, niin äkkiäkös tuota sekoittelee tarvittaessa lisää myöhemmin.
 6. Aseta lihalämpömittari possun paksuimpaan kohtaan, niin ettei se koske luuhun. Minun possuni on ollut uuniin mennessä 11-15 -asteinen.
 7. Possun paistaminen: Työnnä sika uuniin keskitasolle, ja säädä lämpömittari hälyttämään 93-asteeseen. Sitten vain odottelua. Minun sikani oli tunnin jälkeen 39 asteessa, 2 tunnin jälkeen 61 asteessa, 3 tunnin kohdalla 80 asteessa, 4 tunnissa 84 asteessa ja vajaassa viidessä tunnissa 93 asteessa. EDIT: Etenkin kassleria käyttäessä monet ovat paistaneet possua huomattavasti pidempäänkin – jopa 12 tuntia. Kannattaa siis varata reilusti aikaa ja kärsivällisyyttä!
 8. Jälkilämmöt: Kun sika on 93-asteinen, katkaise lämpö uunista, mutta jätä possu edelleen uuniin mittareineen päivineen. Se saa hieman jäähtyä ja tekeytyä siellä nyt noin 76-asteiseksi, jolloin sitä vasta aletaan repimään. Tässä meni aika tarkkaan pari tuntia, jona aikana itse keittelin barbeque-kastiketta ja raastelin coleslaw-aineksia.
 9. Repiminen: Tekeytynyt possu otetaan uunista, ja lämpömittari poistetaan. Possu kannattaa nostaa tasaiselle alustalle, jossa repiminen/haarukalla paineleminen on helppoa. Possun saaminen palasiksi ei todellakaan ole vaikeaa – se meinaa hajota kosketuksesta saman tien. Mahdollisen paksumman kamaran voi poistaa pinnasta, ja luut lähtevät helposti nykäisemällä. Itse hauskuus, possun vetäminen on vapaa tyylilaji. Itse käytin isoa haarukkaa, jolla riivin lihat syöntikuntoon sopivaksi erilliseen kulhoon. Ihan pieneksi silpuksi on ehkä turha possua pilkkoa, se on takuumuhevaa ja voi jäädä ihan hyvän kokoisiksi biiteiksi.
 10. Maustaminen ja tarjoilu: Maistele possua, ja jos haluat siihen mukavan tymäkän perusmaun, lisää valmiiksi riivityn possun joukkoon muutama ruokalusikallinen kuivamausteseosta, ja sekoita hyvin. Barbeque-kastikettakin voi halutessaan sekoittaa koko settiin. Mausteseosta ja kastiketta voi tarjota myös/ainostaan lisänä pöydässä, jolloin jokainen voi maustaa possua itse.
 11. Tarjoa sika esim. tuoreiden sämpylöiden välissä mieleisen barbequekastikkeen (tai useampien sellaisten) ja asiaankuuluvien muiden höysteiden (ketsuppi, sinappi jne) kanssa. Coleslaw sopii sämpylöiden väliin myös hyvin. Nautinnollista hetkeä (sillä kauan se ei kestä)! :)

Mimosa
40 kommenttia
 

40 kommenttia postauksessa Herkullinen Pulled Pork uunissa

 1. Anonymous says:

  Eikai sentään 1 desilitraa suolaa???

  • Mimosa says:

   Mä tein tässä justiinsa taas revittyä sikaa ja katoin itsekkin ohjettani silmät pyöreinä, että nyt on varmaan mennyt yksiköt sekaisin :D Tarkistin sitten tuolta alun perin mukailemastani jenkkiohjeesta, niin marinadiliemeen tulee tosiaan desi suolaa, tai itse asiassa vähän ylikin (1/2 cup on noin 1,2 dl). Kyllä se sinne kahteen litraan vettä toki sekoittuu ja kyseessä on “vain” marinadiliemi, joka kaadetaan sitten pois. Mutta aikamoista :D

   • Aleksi says:

    Jenkkiohjeen kuvan mukaan on käytetty Kosher-suolaa, joka on karkeampaa kuin Suomessa yleisemmin käytetty pöytä-/ruokasuola. Ruokasuola on siis tiheämpää, jolloin sitä mahtuu enemmän tuohon 0,5 cupiin eli 1,2 desilitraan.

    1,2dl Kosher-suolaa vastaava määrä ruokasuolaa on siis jotain 0,6-0,9dl välillä. Tosin eipä sillä tässä tapauksessa tosiaan ole niin paljon merkitystä.

 2. Porky pork says:

  Kaupasta löytyi tarpeeksi isona vain suolalapa 1,2%, pitäsköhän vähentää tuota suolan määrää?

  • Mimosa says:

   Hmm! Mikään asiantuntijahan en ole, mutta varmaan itse vähentäisin kyllä marinadista suolan määrää, jos lihassa on jo. Marinadilientä voi muokkailla ihan maun mukaan ja suolan voi halutessaan jättää kokonaankin pois. Pääasia valmistuksessa on hidas ja mieto kypsennys :)

 3. Erikoistutkija says:

  Kiitos ohjeesta! Todellinen paistoaika on kuitenkin lähempänä 12 tuntia kuin yllä mainittua viittä tuntia, kuten alkuperäisessä ohjeessa todettiinkin. Kuuden ja puolen tunnin kohdalla, uunin lämpötilaa pikku hiljaa jo 125C nostaneena, sisälämpötila oli silti vasta 70 asteen tuntumassa ja illallinen peruttu. Varmaankin paras ratkaisu olisi tehdä ruoka yön yli ja nostaa se uud

 4. Erikoistutkija says:

  [kas, iPadillä viesti lähti keskeneräisenä maailmalle]

  …nostaa se uudestaan vasta ennen tarjoilua.

  • Mimosa says:

   Moikka! Kiva kuulla possukokemuksia! Oliko teillä saman verran lihaa uunissa kuin mulla, noin 2 kiloa? Veikkaisin, että lihan muoto ja laatu (lapa/kassler jne) vaikuttaa hyvin olennaisesti kypsymisnopeuteen. Tässä tarvitaan varmaan vielä paljon lisätestauksia! :) Jep, pulled pork toimii oikein hyvin seuraavinakin päivinä, etenkin kastikkeilla höystettynä!

 5. jpetteril says:

  Kiitos ohjeesta! Olen tehnyt nyhtistä monen monta kertaa eri reseptellä ja tästä tuli ehdoton suosikkini. Dry rub oli erinomainen. Itse vähensin chilin ja cayennen määrää puoleen, koska nyhtis on lohturuokaa, eikä liika tulisuus minulla toimi. Ja aiempaan kommenttiin suolan määrästä voi sanoa, että ohje on oikein, eikä sitä pidä ainakaan vähentää muuten tulee mauton lopputulos. Myös kypsennysaika toimi ohjeen mukaisesti. Tein kimpaleen kylläkin padassa ja kannen otin pois vasta lopussa. Oli siis törkeen hyvää :)

 6. hep says:

  Varmasti hyvä ohje ,mutta 5 tuntia 2kg niskalle on yli puolta liian lyhyt aika. Olisi syytä tarkistaa lämpömittari eikä epäillä uunin toimivuutta… 12 tuntia lähempänä totuutta.

  • Mimosa says:

   Moikka! Jännittävää, miten erilaisia aikoja kypsentämiseen on käytetty eri keittiöissä! Mulla on joka kerta tullut valmista noin viidessä tunnissa, enkä lopputulokseen nähden ole pystynyt kuvittelemaan, että meillä olisi pidetty possua uunissa vielä 7 tuntia lisää. Enimmäkseen olen käyttänyt lapaa, kassleria muistaakseni vain kerran. Tästä pidemmästä paistoajasta olen kuullut tosiaan useita mainintoja, enkä toki näitäkään kokemuksia epäile. Tutkimukset jatkukoon…! :)

  • HV says:

   Toissayönä/eilen meni 14 tuntia 2 kg lapaa. Tosin jonnekin 8 tunnin paikkeille uuni oli epähuomiossa säädetty 100 asteeseen.

 7. Hanne says:

  Reseptissäsi on käännösvirheitä; Kevinin ja Amandan reseptissä käytetään “ground cumin”ia joka ei ole jeeraa eli juustokuminaa vaan jauhettua kuminaa ja liemeen tulee ruskeaa sokeria joko fariinisokeria tai ruokosokeria. Näillä korjauksilla olen tehnyt kaksi kertaa noin 2.3 kg viljasian kinkkurullasta kinkkupussissa herkullista sikaa. Ensin kannattaa sulattaa jäinen kinkku kunnolla ja sitten lisätä marinadi ainakin vuorokaudeksi. Viimeksi otin aamulla lihan pöydälle lämpiämään, kaadoin liemen pois ja lisäsin kuivamausteet pinnalle yhdeltä laitoin uuniin ja noin kahdeksalta illalla lihamittari oli 95 asteessa. Koska tarvitsin uunia sämpylöiden tekoon, peitin uunista tuolloin ottamani lihan foliolla ja annoin seistä vain tunnin kunnes sain sämpylät ja coleslawn tehtyä (Eero Mäkelän ohjeella).

  • Mimosa says:

   Moikka! Ostin juuri kokeiluun savustettua (makeaa) paprikaa, ja tähän se muuten varmasti sopiikin hyvin!

   Tuosta “käännösvirheasiasta” olen hieman eri mieltä – englannin “cumin” tarkoittaa käsittääkseni nimenomaan juustokuminaa/jeeraa/roomankuminaa, eikä suomalaisittain “tavallista” kuminaa. Tavallinen kumina puolestaan kääntyy englanniksi caraway. Esimerkiksi Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin
   Itse tykkään kovasti jeeran mausta, ja siksi käytän sitä yleensä tässä possussakin :)

   Sokerin väriä voi toki vaihdella maun mukaan myös. Kiva kuulla tuo kinkkurullavinkkisi!

  • Jorma says:

   Mistähän nuo Eero Mäkelän sämpylöiden ohje saattaisi löytää? Yritin googlaamalla, mutta enpähän löytänyt. Tuolla keittiön puolella on 2.5 kg raakapainoltaan sikaa odottamassa tarjolle pääsyä. Jos satut tietämään, niin kokeilisin niitä mielelläni. Voisin muuten kehaista tuota kattilaleipää. Olen sitä tehnyt monta kertaa tuollaisella Tampereen Riävä reseptillä, jossa jauhoista korvaan noin 60% ohrajauhoilla.

   Terveisin jorma

 8. Hanne says:

  Ai niin unohtui mainita että tavallisen paprikan sijaan käytin savustettua paprikaa. Savusuolakin voisi toimia jos savustettua paprikaa ei löydä kaupasta. Itse toin sitä Unkarista.

 9. Hanne says:

  Vielä yksi kommetti unohtui eli alkuperäisessä ohjeessa marinadia ei keitetä vaan suola ja sokeri liuotetaan kylmään veteen. Näin selviää turhalta liemen keittämiseltä ja jäähdytykseltä.

 10. iia says:

  jou,

  kokeilen tätä reseptiä, tapasi kirjoittaa on viihdyttävä, kiitos

 11. Marjo says:

  Maukas resepti!! Meidän n. 2 kilon sian niska oli 110-asteisessa uunissa 7,5h kunnes mittari näytti 93 astetta.

 12. chris says:

  http://www.kauhukeittio.fi/blog/bbq-grillauskoulu/

  if you are pulled pork fan, check that link out!

 13. Anonymous says:

  Oli erittäin hyvää! Kiitos!

 14. Anonymous says:

  Itse olen käyttänyt kanssa välillä suolalapaa tähän reseptiin ja samalla suolamäärällä mentiin. Loistavaa tuli ja hyvä resepti.

 15. J says:

  vajaa 2 kg kasllerista tehtiin ja yhteensä 13h uunissa jäähtymisinenn meni. Mutta odotus kannattaa.

 16. Virpi says:

  Kiitos loistavasta ohjeesta! Toki minullakin paistoaika 2 kilolle lapaa oli 12 h, mutta odotus kyllä palkitiin ja tuli aivan järjettömän hyvää! :)

 17. Ville says:

  Itse käytän tähän aina suolalapaa, enkä silloin laita laisinkaan suolaa mausteseokseen tai marinadiin. Kerran laitoin ohjeen mukaisesti ja tuli AIVAN liian suolaista. Tämä vain vinkiksi, jos joku muukin käyttää suolalapaa.

 18. Liisa says:

  En ehtinyt/jaksanut eilen nakata marinadiin, vaan tein vaan rubin ja hieroin pintaan ja nakkasin uuniin. Timanttia tuli silti. Laitoin suolaa jonku 1,5 rkl, kun sitä ei muuten ollut ja todella hyvä tuli. Käytin tosin luullista ja nahallista kinkun palasta, jonka nahkapuolen viilsin ja hieroin rubin myös viiltoihin. Joten jos on hoppu/haluaisi jo samana päivänä herkutella, niin pelkällä rubilla tulee myös erinomaista! :)

 19. Susanna says:

  Sattuuko sulla olemaan tuota barbequekastikkeen ohjetta tallessa? Linkin kautta ei enää löydy ja en muista ulkoa… Sekä tämä nyhtis että se kastike on olleet meillä monta kertaa käytössä ja on herrrrkullista!

 20. zeze says:

  I’m not positive the place you are getting your information, however good topic.
  I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thanks for wonderful info I was in search of this information for my mission.

 21. S. Henrixon says:

  Selasin pikaisesti läpi ton kevinandamanda.comin, ja sen jälkeen löysin tän. Kiva et on suomennettu ja yksiköt käännetty. Paras pulled pork ehdottomasti!

  Mulla oli 3 kg kassleria, uuni 110 astetta 8 h (6 h odottelun jälkeen oli pakko jo laittaa kuumemmalle 150 asteeseen….) + 3 h jäähdyttelyä eli nälkä oli jo ihan hirvee, kun kieli pitkällä odotettiin et lihan lämpötila ensin nousee ja sit laskee!

  Seuraavan kerran eli huomenna, kokeilen uunia vähän lämpimämmällä, 120-125 astetta. Vaikka saattaahan tuo olla, että uunin mittari valehtelee. Ei ollut digimittaria, mutta en usko et 10 astetta kuumempi uuni haittaa mitään. Ei puolta vuorokautta nimittäin jaksa odottaa päivällistä ;)

 22. Ria says:

  Aivan loistava resepti. Ite tein puolikkaan marinaadisatsin 1,8kg possun etuselkää varten, riitti hyvin peittämään lihan. Käytin ihan Pirkan dry rub mausteseosta ja toimi kans hyvin. Nestestä kans korvasin 2dl tölkillisellä alkoholitonta vehnäolutta.

 23. petsku says:

  kiitokset ohjeesta. Loistavaa tuli, tosin vähän sävelsin; tein marinadin vain muutamaan desiin vettä ja mausteita summamutikassa, lisäksi vähän soijaa ja punaviinietikkaa. paistoin kahden kilon etuselkäpalaa uunivuoassa ilman kantta n. 8 tuntia 125 asteessa + sammutuksen jälkeen vielä uunissa jäähtymässä n. 1/2 tuntia. Kaik meni heti.

 24. Emmi says:

  Joka kerta kun teen pulled porkia, niin käytän tätä reseptiä. Aivan loistava resepti, kiitos!

 25. Mari says:

  Suosikkireseptini vuodesta toiseen! BBQ-kastikeen linkki ei enää toiminut eli suosikkikastike jäi nyt tekemättä. Se oli erityisesti poikieni suurta herkkua!

 26. Minttu says:

  Hei, linkki Sitruunaruohon sivuilla olleeseen bbq-kastikkeeseen ei toiminut, mutta Googlettamalla löysin Sitruunaruohon sivut, ja ilmeisesti saman kastikkeen reseptin. Olisiko tämä:

  https://sitruunaruoho.wordpress.com/2011/07/08/grillattuja-karitsan-kyljyksia-maailman-paras-bbq-kastike-ja-uunitomaattisalaattia/

Leave a Reply

Your email address will not be published.