Helppo kotijuusto taipuu moneen makuun

Ensinnäkin pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta – joulukuu osoittautuikin ihan älyttömän kiireiseksi… Ruokaa sentään on kokkailtu runsain määrin, ja nyt on sitten vihdoin viimein sen bloggailun vuoro ;) Odotettavissa siis vielä joulunajan juttuja näin jälkikäteen tarkasteltuna.

Tein joulupöytään nopeasti valmistuvan ja raikkaan kotijuuston, joka maustettiin tällä kertaa ruoho- ja valkosipulilla. Juustohan käy tietysti ihan mihin vuodenaikaan tahansa, ja sitä voi maustaa ihan miten mielii. Tuli mieleen käyttää seuraavaksi esimerkiksi raastettua appelsiinia, tuoreita yrttejä tai rouhittuja pähkinöitä tuomaan juustoon uutta vivahdetta.

Tämä juusto on kypsentämätön, munaton ja muutenkin simppeli – vain täysmaitoa ja juustonjuoksutinta, sekä ripaus suolaa ja niitä makuaineita mukaan. Ensin tuli testattua juuston valmistus punaisesesta Hyla-maidosta! Note to self: älä lähde enää edes yrittämään moista mahdotonta tehtävää… Hyla-maito ei juoksettunut, vaikka kaadoin lopulta sekaan varmaan kolminkertaisen annoksen juoksutinta. Kun ei, niin ei. No, Hyla-maito-ongelmat juustonvalmistuksessa oli toki todettu jo muuallakin, esimerkiksi Ahmijan blogissa. Jos joku on onnistunut kuitenkin tekemään laktoosivammaisystävällistä kotijuustoa, niin kättä ylös! :D

_____

1 kotijuusto, noin leipälautasen kokoinen

Tarvitset:

  • 1 tl juustonjuoksutinta, jota saa ostettua ainakin keskikokoisista tai suuremmista ruokakaupoista
  • 2 litraa täysmaitoa
  • 1-1,5 tl suolaa
  • halutessasi jotakin makuainetta, esimerkiksi ruohosipulia/valkosipulia/yrttisilppua/pähkinärouhetta/appelsiiniraastetta…
  • kattila
  • lämpömittari
  • juustoharso etukäteen pestynä (keittiötarvikekaupoista tai “vauvanvaippakankaista”)
  • kaksi isohko kulhoa (juustoharsolle ja juustomuotille)
  • napakoita pyykkipoikia
  • puinen juustomuotti, joka kannattaa liottaa vedessä etukäteen (ei pakollinen, siiviläkin toimii muotin puutteessa)

Valmistus:

  1. Esipese juustoharso tarvittaessa ja liota juustomuottia kylmässä vedessä noin 15 minuuttia ennen käyttöä.
  2. Kuumenna maito kattilassa 37-asteiseksi (lämpömittari heti mukaan).
  3. Nosta kattila levyltä ja kauhaise siitä pieni mukillinen maitoa erilleen. Kaada juustonjuoksutin maitomukiin ja sekoita. Kaada seos sitten maidon sekaan ohuena nauhana koko ajan maitoa sekoittaen. Vispaile vielä oikein hyvin sekaisin, minuutin tai pari.
  4. Laita kattilaan kansi päälle ja sijoita se lämmintä vettä puolillaan olevaan tiskialtaaseen, jotta maidon lämpötila pysyy noin 37 asteessa. Anna maidon juoksettua seuraavat 30 minuuttia. Tarkista silloin tällöin lämpötila ja vaihda tarvittaessa vettä kuumempaan.
  5. Nyt maidon tulisi olla selvästi jähmettynyt hyytelömäiseksi. On aika vetää juustomassaan veitsellä ristikkoviillot, jotta massan koostumus saadaan mahdollisimman tasaiseksi ja herä pääsee pohjasta ylös pintaan viiltoja pitkin. Vedä siis koko juustomassan läpi veitsellä viillot kahteen suuntaan, eli “leikkaa massa palasiksi”.
  6. Jätä paloiteltu massa tekeytymään vielä noin 20 minuutiksi kannen alle, lämpötilan pysyessä edelleen noin 37 asteessa.
  7. Varaa tällä välin isohko kulho ja pingota juustoharso pyykkipoikien avulla kulhon yli. Harso saa olla aika kireällä, juustomassa painaa sen kuitenkin mutkalle.
  8. Kun juustomassa on tekeytynyt, on aika nostella se harson päälle. Ota iso kauha (reikäkauha) ja ammenna massa rauhallisin liikkein juustoharsolle, reunoista aloittaen. Riko tarvittaessa juustomassan rakennetta esim. lusikalla, jotta se asettuu tasaisesti harsovalutukseen. Harsossa juustomassaa ei pidetä kuin hetken, suurimpien nesteiden pois valuttamiseksi. Liian pitkä ja tehokas harsossa valuttaminen voi saada juuston jo niin kovaksi ja rakeiseksi, että sitä on vaikea saada enää maustettua ja asetettua juustomuottiin.
  9. Muutaman minuutin jälkeen irrota varovasti pyykkipojat ja ota kiinni harson kaikista kulmista. Valuta juustomassaa “harsonyytissä” kulhon yläpuolella vielä pikku hetken.
  10. Kaavi sitten juustomassa harsosta muottiin. Muotin alla täytyy olla myös kulho, sillä nestettä irtoaa edelleen. (Jos sinulla ei ole juustomuottia, nosta juustomassa siivilään sideharsoineen päivineen.)
  11. Juustomassasta on nyt lähtenyt jo paljon nestettä, mutta sen tulisi olla vielä kuitenkin niin notkeaa, että sitä on helppo sekoittaa lusikalla. Heti kun olet saanut massan muottiin, lisää joukkoon suola ja halutessasi makuaineet. Sekoita lusikalla sekaisin. Tasoita juuston pinta kevyesti.
  12. Jätä sitten juusto valumaan juustomuottiin, laita jokin tasainen paino juuston päälle. Kannattaa suojata koko systeemi esimerkiksi kelmulla, jotta juusto ei ime itseensä vieraita makuja. Siirrä jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi. Kun nestettä ei enää tipu, juusto on valmista.
  13. Kun juusto on valunut ja tiivistynyt muotissa valmiiksi, kumoa se tarjoiluastialle. Yleensä juusto irtoaa parhaiten muotista, kun pitää muottia tarjoiluastiaa vasten ja heilauttaa niitä isolla ylhäältä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä pari kertaa. Juustomuotin kattoon voi myös kämmenellä napakasti taputella ;)
  14. Koristele juusto esimerkiksi tuoreilla yrteillä ja tarjoa kylmänä. Erinomaista esimerkiksi alkupalapöydässä tai joululimpun päällä :)

Pese juustomuotti heti lämpimässä saippuavedessä ja kuivaa ilmavasti. Harson voi yleensä pestä pesukoneessakin.

Mimosa
1 kommentti
 

1 kommentti postauksessa Helppo kotijuusto taipuu moneen makuun

  1. Helpompaa says:

    Helpommalla pääset kun laitat harson suoraan siivilän pohjalle ja valuttelet juuston siinä, ei tarvitse pyykkipoikia. Keittiösiivilä joka mahtuu tyhjän turkkilaisen jogurtin purkin päälle on näppärä: herat valuu purkkiin. Sitten vain harson reunat juuston päälle tasaisesti ja siivilän kokoinen astia painoksi (eli itse käytän toista jogurttiämpäriä vedellä täytettynä). Ei kaadu pyykkipoikien ja juustomuotin puutteeseen juustonteko :) Herkkua se on taatusti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.